Je moet blijven innoveren en onderscheiden

De ambitie gaat veel verder. “Ik noem het af en toe nog steeds AMHA, de oude naam.” Niet zo gek: pas in 2000 werd AMHA overgenomen door de RMA, onderdeel van de Twee “R” Recycling Groep. Bedrijfsleider Erik Janssen begon in 1994 bij het bedrijf. Zo lang doet v.d. Bosch Beton ook al zaken met de RMA. Belangrijk is dat de samen- werking tussen de bedrijven doorgaat. Daarom tekenden vorig jaar de twee ondernemingen daartoe een intentie-verklaring waarin de ambitie duidelijk is neergelegd: de totale behoefte van v.d. Bosch Beton aan betongranulaat is zo’n twintigduizend ton en de RMA wil dat gaan leveren op termijn. Dit jaar is het in elk geval al meer dan tienduizend ton, zo heeft Janssen berekend.

erik-janssen
De twee ondernemingen passen gewoon goed bij elkaar, vooral omdat ze de visie op het gebied van duurzaamheid delen. Daar is v.d. Bosch Beton al sinds de jaren negentig mee bezig. “Dat begon eigenlijk met ECOTON®, korrelmix 4-12,” vertelt Janssen. Dat was een revolutionair product. Van de Bosch Beton is er toen al in geslaagd om op basis van gebroken puin bestratingsmaterialen te produceren die voldeden aan de strenge eisen van de KOMO certificatie. Om het extra onder de aandacht te brengen heeft hiervoor jarenlang een slogan op de zijkanten van onze vrachtwagens gestaan: ECOTON “Steen met een verleden, gemaakt voor de toekomst”. Een aantal gemeenten hebben ons daarbij erg geholpen zoals de gemeente Eibergen die jarenlang alleen maar COTON® producten afnam.

Mondjesmaat
De twee ondernemingen passen gewoon goed bij elkaar, vooral omdat ze de visie op het gebied van duurzaamheid delen. Daar is v.d. Bosch Beton al sinds de jaren negentig mee bezig. “Dat begon eigenlijk met ECOTON®, korrelmix 4-12,” vertelt Janssen. Dat was een revolutionair product. Van de Bosch Beton is er toen al in geslaagd om op basis van gebroken puin bestratings- materialen te produceren die voldeden aan de strenge eisen van de KOMO certificatie. Om het extra onder de aandacht te brengen heeft hiervoor jarenlang een slogan op de zijkanten van onze vrachtwagens gestaan: ECOTON “Steen met een verleden, gemaakt voor de toekomst”. Een aantal gemeenten hebben ons daarbij erg geholpen zoals de gemeente Eibergen die jarenlang alleen maar ECOTON® producten afnam.

logo Bosch Beton

CO2-uitstoot

Toch is Janssen wel optimistisch over het komende jaar : “Zeker omdat v.d. Bosch Beton een paar mooie, nieuwe producten heeft. Een voorbeeld daarvan is Reduton®. Ook dat product is gemaakt met duurzaamheid als principe. “Reduton® is cementloos beton. We zijn de eerste in Nederland, op beton-waren gebied, die dit produceert. De installatie is nu klaar, dus we kunnen nu echt opschalen in productie. Hierin zijn we samen opgetrokken met Sqape: zij hadden de technologie in huis om cement te ver vangen door een alternatief product. Wereldwijd is de cementindustrie verantwoordelijk voor ca. 8 procent van de totale CO2-uitstoot. Door het cement te vervangen krijg je dus een veel milieuvriendelijker product. Daarmee denken we een stuk vervangingsmarkt te pakken, maar we hopen natuurlijk ook dat er nieuwe markten mee worden aangeboord. Gemeentes zijn hierin zeker geïnteresseerd. We zien een duurzaamheidseis steeds vaker in de bestekken.”

lucht-foto-vd-bosch

Komt bij, dat klanten ook echt zekerheid willen over de afkomst van een product. “Je ziet steeds meer soorten grindvervangers op de markt komen. AVI-Bodemas of beter gezegd AEC-granulaten zijn hiervan een voorbeeld. Enkele van onze collega-fabrikanten werken daar al mee. Wij als v.d. Bosch Beton zijn er sceptisch over maar mogelijk moet je over een tijdje daarin wel mee. Indien de prijs een stuk lager is dan die van beton-granulaat en kwalitatief gelijk of vergelijkbaar kun je het als bedrijf soms niet meer tegenhouden. Vooralsnog is het in onze ogen van duidelijk mindere kwaliteit maar ook de Twee “R” Groep zal hierin de ontwikkelingen nauw moeten volgen.

Het bedrijf gaf in 2014 ter gelegenheid van het honderd- jarig bestaan een fraai boek uit met de geschiedenis van v.d. Bosch Beton. Dat boek ademt vernieuwing uit door die honderd jaren heen. Vernieuwing en samenwerking. Een ander recent voorbeeld is de samenwerking met grondstoffen-producent Rotim, ingenieursbureau Tauw en vezelfabrikant Ten Cate. Met die bedrijven ontwikkelde v.d. Bosch AquaBASE, een totaal- op lossing voor het beheer van hemelwater.

aquabase-totaalsysteem-elleboogverband

AquaBA SE bestaat uit een speciaal doek dat door Ten Cate wordt geleverd en een waterpasserende steen met een voeg van 4 mm. Met AquaBASE wordt regenwater, na buffering onder het weg- dek, direct de grond in geleid in plaats van het riool te belasten: op die manier wordt wateroverlast door korte, maar hevige buien beperkt. Een prachtig resultaat van een langdurige samen- werking. Het zit in het DNA van v.d. Bosch Beton. “We zijn niet de grootste, ook niet in de regio. Dan moet je blijven innoveren en zorgen dat klanten jou blijven zien.

van-de-boschbeton-plaats

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton