AGAR breidt netwerk duurzame betoncentrales uit

De gelegenheid om een betoncentrale over te nemen doet zich bij wijze van spreken eens in de 50 jaar voor. Die kans mochten we niet voorbij laten gaan”. Aldus directeur Ben Rodenhuis van de Betoncentrale Twenthe, een volwaardige dochter van AGAR Holding, en Henk ter Welle, hoofd kwaliteitsdienst. Cementbouw stootte vijf centrales af in Coevorden, Farmsum (gemeente Delfzijl), Huissen (bij Doetinchem), Drachten en Emmen; AGAR Holding was er als de kippen bij om haar positie in Noord en Oost Nederland te versterken. “De centrale in Drachten lag te ver uit ons kernrayon, dus die hebben we doorverkocht, en de betoncentrale in Coevorden hebben we laten ontmantelen. De drie overige centrales passen prachtig in onze ambitie om in de noordelijke en oostelijke regio’s onze schaal te vergroten. We kunnen daardoor meer synergie bewerkstelligen tussen onze werkmaatschappijen, zoals zandmaatschappij Twenthe, het betonpompbedrijf Nijwa en leveranciers van betonproducten zoals Diamant Beton en Orion Beton”, schetst Rodenhuis.

 

 

Van ca. 550 naar 850 kuub beton per uur

 

Dankzij deze overname zijn de betoncentrales van AGAR Holding in staat om circa 300 kuub beton per uur extra te produceren. Dat is bijna de helft meer dan de huidige capaciteit. Volgens Rodenhuis gewenst, omdat het aantal bouw -en infraprojecten toeneemt. Zo zijn de AGAR betoncentrales nu in staat beton te leveren voor grote projecten, bijvoorbeeld voor de geplande nieuwbouw van Merksteijn Staal en Google in de Eemshaven. In de regio Arnhem-Nijmegen is veel beton nodig voor wegreconstructies, nieuwe wegen en ten behoeve van utiliteitsbouw. “Hoe fijnmaziger het geografische netwerk van onze betoncentrales, hoe makkelijker we medewerkers ook kunnen uitwisselen van de ene naar de andere centrale als daartoe behoefte is. Daarnaast willen we ons transport zo flexibel mogelijk inzetten”, aldus Rodenhuis.

 

Actieve promotor van ‘groen’ beton

 

De drie kersverse betoncentrales zullen ongetwijfeld een rol spelen in een verdere vergroening van de betonproductie. AGAR werkt al een decennium lang vruchtbaar samen met Twee R Recycling voor de levering van bijvoorbeeld betongranulaat. “We hebben goed contact met Twee R Recycling over milieuvriendelijke betonrecepten”, zegt hoofd kwaliteitsdienst Henk ter Welle. “Uiteraard signaleren wij ook dat de primaire grondstoffen schaarser worden. Wij maken gebruik van cement -en grindvervangers waar dat kan en mag. Daarbij zijn we ook afhankelijk van de milieuvriendelijke instelling van opdrachtgevers en aannemers.” Het percentage granulaat hangt onder meer af van wet -en regelgeving en wat er in bestekken van aannemers staat omschreven. AGAR gebruikt secundair materiaal voor bijvoorbeeld vloeren, boorpalen, wegfunderingen et cetera. Het materiaal moet voldoen aan een bepaalde sterkte en vorstbestendigheid.

Als de opdrachtgever ecologisch beton ‘op maat’ verlangt, kan AGAR in die behoefte voorzien. “We leveren daarvoor onder andere beton ‘op samenstelling’, dus volgens de klantspecificatie. Een constructeur moet daar groen licht voor geven. Bijvoorbeeld voor oeverbekleding leveren we 100% granulaat. Dit recept bestaat uit cement, water en een hulpstof, zonder zand of grind”, legt Ter Welle uit.

 

AGAR raakt steeds vaker betrokken bij BREEAM-projecten, een keurmerk om de duurzaamheid van vastgoed te meten. Daarbij vereist de opdrachtgever dat er onder andere een x-percentage gerecycled materiaal wordt toegepast, bijvoorbeeld 30% betongranulaat in een wegverharding van de parkeerplaats. Aan AGAR de taak om aan die eis te voldoen , inclusief de opgave van de CO2-prestaties en energieverbruik gedurende het productie- en bewerkingsproces. “We leggen onszelf groene ambities op en promoten het gebruik van secundair beton actief. We stimuleren het bij de infra- en bouwaannemers, want daar valt nog wel enige milieuwinst te bereiken wat betreft het gebruik van beton met betongranulaat”, zegt Rodenhuis.

 

Leverancier van CSC-beton

 

Het concern, dat een compleet pakket van diensten levert voor de betonmortel, droge betonmortel, betonwaren en zand/grind(vervangers), is actief bezig met het bereiken van het Cradle-to-Cradle certificaat voor de productie van beton. CSC beton is de opvolger van Beton Bewust en geeft zekerheid aan de afnemers dat het beton duurzaam is geproduceerd. Dit predicaat is traceerbaar in de gehele productieketen. AGAR adviseert haar klanten graag over de toepassing van CO2-arme betonrecepten. Via een SBR-CUR ontwerptool ‘groen beton’ kan ze van elke betonsamenstelling de milieu-impact bepalen, waaronder de CO2-emissie en de Milieu-Kosten-Indicator.

Vervanging van primair zand

 

De ‘next step’ in duurzame betoninnovatie is het (deels) vervangen van primair zand door secundair zand (de fijne betongranulaat fractie). “Het juist kunnen doseren van deze fractie in de huidige installaties is nog een probleem. We onderzoeken de mogelijkheden van het vooraf mengen van deze fijne fractie”, aldus Ter Welle.

 

Kortom: er wordt volop geëxperimenteerd met alternatieve toeslagstoffen. “We zullen actief blijven met de ontwikkeling van ecologisch beton, maar we houden goed in de gaten of het renderend is en of het gewenst is voor de uiteindelijke toepassing”, besluiten Rodenhuis en Ter Welle.”

 

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton