Betongranulaat 0-4 mm steeds meer in trek

‘Puinstof’ geroemd om fijne verwerking

Bij het breken van betonpuin komt een reststof vrij dat in de volksmond van grondverzetbedrijven beter bekend is als ‘puinstof’.  Bij Twee “R” Recyclinggroep noemen we dit betongranulaat  0-4 mm, ook wel betonbrekerzand 0-4 mm, de fijnste fractie die er is in dit soort. Een groot deel van dit granulaat dient als profileerlaag onder nieuwe betonvloeren van bedrijven, wegverhardingen en straatwerk. Afnemers zijn enthousiast over de verwerking van dit materiaal.

Tijdbesparing

Circa 30% van het gebroken betonpuin bestaat uit deze fractie van 0-4 mm. Dat is een flinke hoeveelheid. Het zou zonde zijn om deze stof niet in te zetten voor recycling. Normaliter zetten grondverzetbedrijven, stratemakers, wegenbouwers en de gww-sector zand in als onderlaag voor de oppervlakteverharding. Echter zand heeft als nadeel in de bouw dat de wapening wegzakt in deze ondergrond, sporen optreden of rilt bij de bewerking hiervan. Dat kost allemaal extra betonmortel en onnodige tijd. Vandaar dat steeds meer grondverzetbedrijf betongranulaat 0-4 mm afnemen, zo vertelt commercieel manager Mark Hofman van de Twee “R” Recycling Groep. “De overheid streeft naar steeds duurzamer hergebruik van beton en daarom stimuleren we de recycling van betongranulaat 0-4 mm ook zo sterk. Er is een run ontstaan op grindvervangers. De andere fracties 4-8 mm, 8-16 mm en 8-32 mm worden gebruikt door de betonmortel -en betonwarenindustrie.”

Fijne verwerking

We leggen ons oor te luister bij Emiel Schabbink van grondverzetbedrijf Oosterveld en Nick ter Bekke, eigenaar van Heerbaart Grondverzet over hun praktische ervaringen met ‘puinstof’. Beide roemen de verwerking van het materiaal. “Wij gebruiken het regelmatig onder de bestrating, maar passen het ook toe als onderlaag onder bedrijfsvloeren. De granulaatkorrels vallen naadloos in de onderste laag van 0 – 31.5 mm, zodat het een strak egaal oppervlak wordt dat je vervolgens fijn kunt profileren en afrollen met de wals”, zegt Schabbink. Voorheen gebruikte Oosterveld zand als profileerlaag, maar dat had bij de bewerking grote nadelen zoals eerder gememoreerd in dit artikel. Ander voordeel van het fijne betongranulaat is dat shovels moeiteloos over de verdichte onderlaag kunnen rijden zonder dat er spoorvorming ontstaat. Het betongranulaat zorgt voor een stabiele ondergrond van bestrating en wegverharding, mits de samenstelling van de fractie goed is uitgekiend. “We nemen elke dag een monster uit de fractie om te zien of het materiaal aan de gewenste kwaliteit voldoet”, bevestigt Hofman.

Schabbink beaamt dat de kwaliteit van het betongranulaat 0-4 mm beter is dan het zand voor zandbed, zowel in de stabilisatie als de verwerking. “In aanschaf is het granulaat iets duurder dan zand, maar in de verwerking kost het ons minder tijd en bovendien besparen we materiaal”, aldus Schabbink.

 Meer winstmarge

 Ter Bekke van Heerbaart Grondverzet is eveneens enthousiast over het ‘puinstof’. Het bedrijf past het materiaal toe onder bestratingen (bijvoorbeeld opritten) en als ‘fundering’ voor uitgegraven bouwputten, zodat er een mooie droge ondergrond ontstaat. Vroeger gebruikte Heerbaart Grondverzet als onderlaag een 20 cm dikke puinfractie en 5 cm zandlaag. “Het probleem daarmee is dat je dit grondpakket nooit in één gang kunt afwerken, omdat het netjes uitvlakken en afrillen relatief veel tijd kost. Bij toepassing van puinzand kan het wel in één arbeidsgang, zonder spoorvorming. Daarom houden we meer winstmarge over aan deze werkwijze”.

Ter Bekke stimuleert het gebruik van betongranulaat 0-4 mm bij haar klanten, zoals stratenmakers. Steeds meer klanten gaan overstag als Ter Bekke de verwerking van het granulaat demonstreert. “Wel belangrijk”, heft de eigenaar van Heerbaart Grondverzet zijn vinger, “is dat de onderlaag na het uitstrooien gelijk afgereid wordt. “Niet drie, vier dagen wachten, zeker niet bij regenachtige omstandigheden. Anders wordt de ondergrond te hard voor deze bewerking”.

 Kwaliteit

 Vrijwel altijd is het aanbod van puinzand voldoende bij de Twentse Recycling Maatschappij. Dat is afhankelijk van de aanvoer van gebroken betonpuin. Volgens Mark Hofman komt er steeds meer beton vrij in sloopwerken dat gerecycled wordt. Dat betekent dus ook meer betongranulaat van o.a. 0-4 mm. “Metselwerk zien we steeds minder, waardoor het aandeel cementgebonden resten minder wordt. Dat heeft positieve gevolgen van de kwaliteit van het betonpuin.”

Volgens Ter Bekke en Schabbink is de kwaliteit van het ‘puinzand’ ruimschoots voldoende waardoor het grondverzet soepeler en sneller gaat en een nog betere kwaliteit afgeeft. “Ik hoop dat steeds meer aannemers de voordelen van gebruik van puinzand gaan inzien. Kijk niet naar de goedkoopste oplossing op korte termijn, maar verdien geld op de lange termijn”, besluit Hofman.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton