Max de Vries zette BRBS Recycling weer op de kaart

Met zijn heldere oogopslag en welbespraaktheid maakt de 66-jarige Brabander een vitale indruk in het kantoor van Twee “R” Recycling in Hengelo. Hoewel hij per 27 juni officieel afscheid heeft genomen, zit De Vries nog midden in het reilen en zeilen van de afval- en puinrecycling. Een geanimeerd gesprek volgt over de afgelopen 15 jaar bij BRBS Recycling. Er is onder zijn leiding veel tot stand gebracht, zoveel is duidelijk. “Bij mijn aantreden lag de branchevereniging behoorlijk op haar gat. De organisatie liep helemaal leeg en leden stonden op het punt om hun ‘strijd’ te staken tegen de toenmalige vuilverbranders. Met de overgebleven bestuursleden heb ik me daartegen met man en macht verzet”.

 Logo BRBS

BRBS Recycling bestond eerst niet in politiek Den Haag

 

Zijn hart voor het milieu begon pas echt te kloppen bij het teloorgegane Enka waar kunstvezels werden vervaardigd. Hij analyseerde de uitstoot van organische stoffen tijdens het productieproces. Later bij het bureau SGS-Intron Certificatie adviseerde hij productiebedrijven hoe om te gaan met diverse emissies van bijvoorbeeld stof, zoals een producent van plafondplaten en een fabrikant van glaswol. Daarnaast koppelde hij dit soort bedrijven om van reststof weer grondstof te maken. Na een periode bij Stybenex, de branchevereniging van EPS-producten, werd De Vries getipt voor de vacature van directeur bij BRBS Recycling. “Ik had aardig wat theoretische bagage dat ik in de praktijk wilde toepassen. Ik wilde meer sturing geven aan het beleid van afvalrecycling.”

Zijn eerste missie was het opnieuw inrichten van de organisatie van de BRBS Recycling. Toen het raamwerk stond stortte De Vries zich met ziel en zaligheid in het lobbywerk richting politiek ‘Den Haag’ en het neerzetten van een service-gerichte organisatie. “Vijftien jaar geleden bestond de BRBS Recycling niet in politiek Den Haag. We hebben ervoor gezorgd dat de overheid weer aandacht kreeg voor de circulaire economie, waardoor er minder restafval werd gecreëerd en verbrand. Daarnaast heeft de branchevereniging leden met elkaar in contact gebracht om innovatieve recyclingtechnieken te ontwikkelen. Het bij elkaar in de keuken kijken en profiteren van elkaars kennis en kunde vond ik altijd machtig interessant. De afvalrecycling-sector heeft een open cultuur; met dat virus raakte ik besmet”.

Max de Vries

Max de Vries

 

Hoogwaardige puinrecycling in stroomversnelling

 

Mede dankzij de vasthoudendheid van De Vries boden de afvalsorteerders- en scheiders een serieus tegenwicht aan de vuilverbranders door volop te investeren in nieuwe technieken. “Er zijn in die 15 jaar veel meer nieuwe scheidingstechnieken in de sorteerinrichtingen gerealiseerd. We moeten toe naar een ‘slim en intelligent’ breek -en sorteerproces om hoogwaardig puin te creëren voor diverse industrieën.”

De Vries vond het directeurschap een mooie tijd, maar draagt de leiding graag over aan Peter Fraanje, iemand aan wie de vereniging behoefte heeft volgens de ex-directeur. “Fraanje is een meer bestuursgerichte persoonlijkheid. Ik hoop dat de BRBS een lobby- en servicegerichte organisatie blijft die haar leden ondersteunt in het oplossen van praktische problemen en de circulaire economie in politiek Den Haag naar een hoger niveau brengt”.

 

Jan Schuttenbeld van Twee  ”R” Recycling roemt de vasthoudendheid en bezieling waarmee Max de Vries de BRBS Recycling en de sector in de vaart der volkeren heeft gebracht. “Hij heeft lang geknokt voor een volwaardige positie van de producenten van betongranulaat, want vooral de grindindustrie accepteerde het materiaal in eerste instantie niet. Maar nu ziet de betonindustrie ook de voordelen van grindvervangers”.

 

Peter Fraanje nieuwe directeur BRBS Recycling

Zaltbommel – 1 juni 2018 – Dr. ing. Peter Fraanje wordt per 1 juni 2018 directeur van de branchevereniging BRBS Recycling. Peter Fraanje volgt Max de Vries op, die op 1 oktober 2018 met pensioen gaat….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton