Hoogwaardig hergebruik beton sloop RWZI in Hoogkerk

J.C. Krans Aannemingswerken uit Nieuw-Buinen sloopt in opdracht van het waterschap Noorderzijlvest de voormalige waterbassins op de RWZI die buiten gebruik is gesteld.

De 4000 ton betonpuin dat vrijkomt bij de sloop van een voormalige RWZI-locatie in Hoogkerk wordt hoogwaardig hergebruikt. Dit materiaal komt zeker niet onder wegen terecht. Het door Recycling Maatschappij Groningen (onderdeel van Twee “R” Recyclinggroep) geproduceerde granulaat vindt zijn weg in bovengrondse betonproducten.

Geen spannend werk, volgens bedrijfsleider infra Anne Alkema, maar qua volume zeker wel interessant voor Recycling Maatschappij Groningen. “Dit soort werken van deze omvang hebben we niet zo vaak”, zegt Jan Schuttenbeld. “Ter illustratie: 4000 ton betekent ruim één schip minder grind”. Bijzonder is ook dat dezelfde hoeveelheid beton ook daadwerkelijk hoogwaardig wordt hergebruikt in allerlei betonproducten, zoals in draagconstructies, vloeren of funderingen. “Twee “R” Recyclinggroep heeft als principe dat we betongranulaten niet gaan downcyclen, bijvoorbeeld als funderingsmateriaal onder wegen”, zegt Schuttenbeld resoluut.

 Vrachten nemen toe.

Het vrijkomende betonpuin wordt ter plekke op locatie in Hoogkerk vergruisd en gaat vervolgens op in totaal 130 trailers naar de Recycling Maatschappij Groningen. Daar maakt men van de brokstukken,  4-16 mm  en 0-4 mm granulaat. Het grofste granulaat gaat door de wasstraat zodat er ook aantoonbaar schoon beton wordt geleverd aan de Betoncentrale Groningen die aan de overkant zit.

Bedrijfsleider Hendrik Folkers van de Recycling Maatschappij Groningen merkt dat het aantal vrachten met betongranulaten aanzienlijk toeneemt. Was dit begin dit jaar 4 vrachten per week, tegenwoordig zit de RMG op 8 vrachten per week. “Grind is bijna niet meer te krijgen, mede dankzij de lage waterstand. Daarmee is grind kostbaar geworden. Dus is er veel vraag van betoncentrales naar grindvervangers”, aldus Folkers.

 Vertrouwde relatie.

Voor de RMG en de recyclingmaatschappij in Veendam (RMV) en Drenthe (DRM) is J.C. Krans Aannemingswerken al bijna 20 jaar een vertrouwd gezicht. In 2000 nam Twee “R” Recyclinggroep RMV over waarvan Krans één van de aandeelhouders was. Sindsdien zijn het gezworen partners vanwege hun instelling om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. “We kunnen goede afspraken met elkaar maken en helpen elkaar waar het nodig is. Het is een kwestie van geven en nemen, over en weer. En dan komt het zeker niet altijd aan op de laagste prijs”, zeggen Folkers en Schuttenbeld.

 Duurzaam plan.

Tot en met maart 2019 is het sloopbedrijf nog bezig in Hoogkerk. Intussen is J.C. Krans Aannemingswerken dan al bezig met de sloop van een andere overbodige RWZI in de Eemshaven. Krans verdiende het werk door een duurzaam plan van aanpak in te dienen. Projectleider Anne Alkema licht toe: “Uiteraard hergebruiken wij het vrijkomende puin zoveel mogelijk, dat was een pluspunt. Het is zeker niet zo dat elk sloopbedrijf dit principe hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast gaan we hier milieuvriendelijk met het transport om.”

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton