Complexe sloopprojecten met oog voor het milieu

Van lokaal slopersbedrijf is RGS Slooptechnieken uit Rijssen uitgegroeid tot een nationale speler van formaat.

Het familiebedrijf draait haar hand niet om voor complexe en grootschalige sloopprojecten. Neem bijvoorbeeld het Indië-terrein waar tal van uitdagingen overwonnen moest worden. Maar RGS kwam, zag en overwon…samen met opdrachtgever Ter Steege Bouw Vastgoed.

De kale vlakte op het voormalig Indië-terrein in Almelo wordt steeds groter. Ruim 100.000 m2 oude fabriekshallen van Koninklijke ten Cate wordt hier gesloopt en 23 hectare grond bouw- en woonrijp gemaakt. De vaart zit er weer flink in na een moeizame periode van economische recessie.

Er was simpelweg te weinig interesse van kandidaat-kopers voor de nieuwbouwwoningen. De oorspronkelijke planning van oplevering is uiteindelijk circa 4 jaar opgeschoven. “We zijn er heel goed uitgekomen met Ter Steege. Iedere betrokken partij heeft water bij de wijn gedaan. De omgang met de opdrachtgever is heel plezierig”, vertelt Koekoek.

 Circulair slopen

RGS is trots op dit sloopproject. Niet alleen omdat het één van de weinige regionale projecten is waar het slopersbedrijf actief is, maar ook vanwege de complexiteit. De oude fabriekshallen moeten met precisie worden gesloopt ofwel gedemonteerd. “Van de draagconstructie slopen we de betonnen kolommen maar laten we bijvoorbeeld de vloervelden intact. Het is voorzichtig slopen.” Een markant voorbeeld uit de praktijk is de precisie-sloop van de voormalige Spoelerij op het Indië-terrein met haar karakteristieke boogdaken. Om die markante vormgeving te behouden werden de beton boogconstructies van de halfronde daken gespaard. RGS heeft de schaaldaken los geknipt van de kolommen. Dat kon op deze manier omdat het betondak slechts 60 mm dik was. Door het knippen ontstond er geen schade aan de betonkolommen- en balken. Vervolgens zijn tussen de boogconstructies 18 aardgasloze en energieneutrale woningen gebouwd.

Hergebruik betonpuin

Het betonpuin wordt naar de Recycling Maatschappij Almelo  gebracht waar het wordt verwerkt tot granulaat voor de betonindustrie. Ook komt er gemengde puin vrij die wordt verwerkt tot menggranulaat dat weer wordt hergebruikt op onder meer het Indië-terrein.  Zo komt het bouw -en sloopmateriaal dus weer in de keten als secundaire bouwstof. Ook Circulair slopen is voor RGS al een normale werkwijze. Men werkt hierbij onder meer samen met New Horizon die stimuleert dat vrijgekomen grond en bouwmaterialen bij renovaties en sloop hoogwaardig worden hergebruikt. Zo is RGS samen met New Horizon bezig met de circulaire demontage van de draagconstructies van 81.000 m2 oude kantoorgebouwen in Hoofddorp.

Vertrouwen is groot

Ofschoon RGS veelal buiten de regio Twente actief is, komt bij regionale projecten Twee “R” Recyclinggroep  meestal wel  in beeld voor het storten van het  vrijgekomen puin en de eventuele aankoop van granulaat. “We werken al vanaf de oprichting van TRM samen. We hebben nog nooit problemen met elkaar gehad. Afspraak = afspraak. Het vertrouwen in elkaar is groot”, zegt Mannus Nijkamp.

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton