22 september 2016 N - 18 tussen Groenlo en Enschede te vernieuwen.

Overheidsdienst
Rijkswaterstaat heeft de bouw van de nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede gegunt aan Noaber18. Het consortium wordt verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en financieren van 27 kilometer nieuwe rijksweg in de Achterhoek en Twente.

De bouw start naar verwachting in de loop van 2016 en is gereed in 2018.

N-18

N-18

Gunning
Noaber18 is een combinatie van Volkerinfra PPP en DIF. VolkerInfra is opgericht door vier ondernemingen van het VolkerWessels-concern: KWS, Van Hattum en Blankevoort, Vialis en VolkerRail. DIF is een onafhankelijke Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland. Noaber18 is een samentrekking van ‘noaber’ en N18.

n18-rijkswaterstaat-15-augustus-20101

n18-rijkswaterstaat-15-augustus-20101

Combinatie prijs en kwaliteit
Rijkswaterstaat selecteerde bij deze aanbesteding op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit, ook wel Economische Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) genoemd. EMVI helpt om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten. Rijkswaterstaat heeft de plannen van de marktpartijen beoordeeld op de criteria hinderbeleving, draagvlak in de omgeving en minimale beheersinspanning voor de opdrachtgever.

N18 twente gelderland route

N18 twente gelderland

Marktpartijen
Door de criteria breed te formuleren en ruimte voor interpretatie te laten aan marktpartijen, probeert Rijkswaterstaat de markt uit te dagen met innovatieve oplossingen te komen voor bijvoorbeeld beperking van de hinder tijdens de bouw. Noaber18 geeft hier invulling aan door te kiezen voor een slimme bouwfasering en – logistiek, waarbij de hinder en hinderbeleving voor weggebruikers en derden de omgeving aanzienlijk afneemt.

Levering van Granulaten                             Om aan de EMVI voorwaarden te kunnen voldoen heeft Noaber 18 gekozen om een groot deel van de benodigde granulaten en recyclingzanden in te kopen bij de Twentse Recycling Maatschappij en Recycling Maatschappij Almelo. Gezamenlijk zullen zij ca 117.000 ton materialen leveren op dit mooie werk.

 

Nieuwe weg
De 27 kilometer nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede bestaat uit 2×1 rijstroken tussen Groenlo en Haaksbergen en 2×2 rijstroken tussen Haaksbergen en de A35/Enschede. Op het gehele traject geldt straks een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. De nieuwe weg begint bij Groenlo en gaat om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Bij Haaksbergen gaat de N18 in een verdiepte ligging onder het spoor van de Museum Buurtspoorlijn door. De weg sluit op de A35 aan op de bestaande aansluiting Enschede West.

Project N18 Varsseveld-Enschede
De nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede is een onderdeel van het project N18 Varsseveld – Enschede. Naast de nieuwe weg bestaat dit project uit de verbreding van de bestaande N18 bij Varsseveld en maatregelen om de veiligheid tussen Varsseveld en Groenlo te verbeteren. Rijkswaterstaat gaat deze werkzaamheden in een apart (design & construct-)contract aanbesteden.

wegbewijziging n18 twente enschede doetichem groenlo haaksbergen hengelo

Waterschappen
De vernieuwing en verbetering van de N18 heeft tot doel om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te vergroten en de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. In het project werken het Rijk, de provincies Gelderland en Overijssel en de betrokken gemeenten en waterschappen nauw samen.

De komende twee maanden worden in verschillende gebieden onder andere bomen gekapt om ruimte te maken voor de verbreding van de weg. Liefhebbers van het milieu hoeven niet getreurd te zijn: Rijkswaterstaat belooft dat voor de 30 hectares aan gekapte bomen, er 59 hectares aan nieuwe bomen worden geplant ter compensatie.
Naast het kappen van bomen wordt er gezocht naar onontdekte explosieven en mogelijke archeologische vondsten.

Daarna wordt een begin gemaakt aan de aanleg van het 27 kilometer lange stuk, de ‘Nieuwe Twenteroute’. De verantwoordelijke voor het project is Noaber18: een combinatie van wegenbouwer Volkerinfra PPP en investeerder DIF. Zij zijn 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg.
Rijkswaterstaat en Noaber18 ondertekenden in april na jarenlange onderhandelingen het contract voor de bouw van de nieuwe N18.

N18 twente gelderland route

N18 twente gelderland

wegbewijziging n18 twente enschede doetichem groenlo haaksbergen hengelo

n18-rijkswaterstaat-15-augustus-20101

n18-rijkswaterstaat-15-augustus-20101

    Teksten komen van de Gelderlanden en RTV OOST

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton