Vario: topmat van kunstgras op fundering van gerecycled beton

 

,,Vanuit Vario zijn we altijd op zoek geweest naar alternatieve methodes om onze kunstgrasvelden op een slimmere en duurzame manier te verwerken,” vertelt Vario-adviseur Jasper Eppingbroek. ,,In de sport werden al funderingstechnieken toegepast waarbij slakken en granulaat werd toegepast. Daar werken de aannemers met traditionele technieken. Daarbij worden lagen van vijftig centimeter diep ontgraven om daarop vervolgen een hele mooie fundering aan te leggen. Voor een sportveld is dat top, maar wij werken onder  meer voor particulieren, waar we mooie, gekleurde veldjes neerleggen in tuinen of onder speelplaatsen. Dan kun je wel hele lagen gaan ontgraven, maar dan loop je het risico dat je het veel te duur maakt, juist door die fundering.”

Die fundering is natuurlijk wel heel belangrijk: zo’n veld mag tenslotte niet verzakken. Toch is de traditionele manier van funderen vaak te kostbaar. Vario ging daarom op zoek naar alternatieve grondstoffen om een goede fundering te kunnen maken. ,,Dat moest een stabiele, waterdoorlatende funderingslaag worden, maar die wel interessant is om te bouwen zodat er meer waarde overblijft voor dat mooie, kleurrijke veld. Uiteindelijk gaat het daarom: de klant wil een zichtbaar product en dat is dat veldje.”

In Twee “R” Recycling vond Vario een bedrijf dat een geschikt product kon leveren als funderingslaag. ,,Wij zochten een partij die ons kon helpen om slimmer te bouwen, om die funderingslagen beter te maken. Er zijn veel producten in de markt waarmee dat kan, maar die kosten de klant heel veel geld. En je hebt kosten om de grond die je afgraaft, af te voeren. Vervolgens komt er nog een duur kunstgrasveld bovenop. Dan krijg je een totaalsom die voor een aantal klanten echt boven budget gaat. Daar wilden wij een oplossing voor vinden. In de eerste plaats bedachten wij dat het niet nodig zou moeten zijn om een pakket van vijftig centimeter af te graven. Maar dan heb je wel een materiaal nodig waarmee je een dunnere fundering kunt aanbrengen.”

In die zoektocht naar geschikt materiaal kwam Vario in contact met Frans Kokkeler van de Universiteit Twente. Kokkeler houdt zich al geruime tijd bezig met de technische aspecten van kunstgras. Bij Twee “R” had hij via Wim Ekkelenkamp waterdoorlatend beton gezien en dat was mogelijk erg interessant onder kunstgras. Eppingbroek: ,,Wij werkten wel met betongranulaat als fundatie, maar er werd vaak beweerd dat het problemen zou geven met de waterdoorlatendheid. Niemand had het nog getest. Toen zijn we met Frans en Wim aan de slag gegaan om te onderzoeken of we een fundatie konden maken die waterdoorlatend was en toch stabiel genoeg om kunstgras op te verwerken.”

De meest gebruikte fundering onder kunstgras wordt gemaakt door 25 centimeter grond af te graven en vervolgens vijftien centimeter vulzand aan te brengen met een tien centimeter dikke laag granulight. Het alternatief waar Kokkeler en Ekkelenkamp mee kwamen, bestond uit het afgraven van slechts vijftien centimeter grond en vervolgens betonbrekerzand van nul tot acht millimeter te gebruiken. Brekerzand komt voort uit betongranulaat en heeft goede eigenschappen als fundatie: draagkracht, stabiliteit en drainerend vermogen. De velden kunnen het water goed kwijt via het brekerzand. Bijkomend en misschien wel het grootste voordeel: het scheelt veertig procent in de kosten ten opzichte van de traditionele aanpak met vulzand en granulight. Die veertig procent kan de klant nu besteden aan het daadwerkelijke kunstgras en daar zit voor Vario dan ook de echt de meerwaarde, aldus Eppingbroek.

Conclusie: Brekerzand presteert beter, is goedkoper en niet onbelangrijk: het is ontzettend duurzaam als product dat voortkomt uit betonrecycling. Laatste voordeel: geen mol die door het materiaal heen komt en het kunstgras vernield.

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton