Wim Ekkelenkamp neemt DRM Emmen mee in passie voor upcycling

drm breker

Vanuit mijn woonplaats Den Ham maakt het wat betreft afstand niet veel uit of ik naar Hengelo rijd of naar Emmen, maar hier kan ik echt weer helpen iets op te bouwen.” Dat laatste vergt een nadere uitleg. “In Hengelo heb ik de hele transitie mee- gemaakt. Toen ik in 2007 bij de TRM kwam, was er sprake van dat de locatie zou verhuizen. Dat is om diverse redenen afgeketst. Er was tot die tijd om begrijpelijke redenen nauwelijks nog geïnvesteerd in de huidige locatie. Directie van Twee “R” Recycling besloot vervolgens om het terrein aan de Onyxstraat aan te pakken, inclusief een nieuwe moderne brekerinstallatie, andere werkmethoden en met meer focus op kwaliteitsverbetering en de productie van grindvervangers voor de betonindustrie. Deze ervaringen neem ik uiteraard mee naar de DRM in Emmen.

vrachtwagen DRM

Filosofie en visie
Voor de duidelijkheid: de DRM is een fantastisch bedrijf, maar er valt ook een hoop te verbeteren. Die uitdaging is Ekkelenkamp aangegaan. Daarnaast heeft hij de opdracht gekregen om de kwaliteit van grindvervangers op alle locaties van Twee “R” Recycling te verbeteren. De lijst met innovatie projecten waaraan hij werkt, is schier oneindig. “Ik zat 25 jaar in de betonwarenindustrie, ben opgegroeid met de productie met betonklinkers en (sier)bestratingen en heb op die manier veel kennis opgebouwd van beton. Ik weet welke problemen en issues in die branche spelen. De filosofie van ons bedrijf is dat we naar upcycling in plaats van recycling of downcycling streven. Steenachtige bouw en sloop afval zijn voor ons basismaterialen die door ons tot prachtige duurzame grondstoffen voor de betonwaren cq betonmortelindustrie en andere civieltechnische toepassingen worden verwerkt.

wim-ekkelenkamp

Vooralsnog ligt de focus bij DRM in Emmen op het optimaliseren en verbeteren van de productiemethoden en middelen op die locatie. Daar bij komt de techneut in Ek kelenkamp naar boven. “Ik ben begonnen met op de werkvloer meelopen. Je wilt met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt en hoe er wordt gewerkt, voordat je zaken gaat aanpakken. Waar zitten eventuele knelpunten? In een klein team van mensen is het belangrijk dat je niet bang bent om mee aan te pakken. Hierdoor krijg je snel inzicht in de situatie. In een team van mensen is iedereen een belangrijke schakel in het veranderingsproces.” Na een tijdje had de nieuwe bedrijfsleider een goed beeld. “Er moest meer aandacht komen voor de kwaliteit van het product. Daar staat dit bedrijf voor. Ik ben gaan praten met de mensen, wilde weten of ze zelf ideeën hadden om zaken te verbeteren. Je kunt niet vanuit het niets zomaar veranderingen opleg gen, mensen moeten erbij betrokken worden en de veranderingen dragen. Daarbij vind ik het heel belangrijk om met hen te kunnen sparren. Ik heb weerwoord nodig. In Emmen hebben wij een prachtige club mensen die echt honderd procent bereid zijn om aan te pakken. Ze komen met eigen initiatieven en dat is geweldig.”

Betaalbare prijs
Emmen lonkte al een tijdje. “Ik heb het altijd al een mooi bedrijf gevonden. De DRM heeft ontzettend veel mogelijkheden, juist omdat het zo groot is. Je kunt hier veel materialen gescheiden opslaan.” Het grote verschil met Hengelo is dat op die locatie veel met nieuw materieel wordt gewerkt. Bij de DRM worden de verbeteringen doorgevoerd op basis van bestaand materieel. Mooi voorbeeld daar van is de nieuwe wasinstallatie voor betongranulaten. “We hebben een bestaande machine ergens voor een betaalbare prijs op de kop getikt en vervolgens ben ik na overleg met onze mensen gaan zitten tekenen. Hoe wilden we de machine nu precies hebben?” Daarin zijn de opgedane ervaringen bij TRM meegenomen. Ekkelenkamp toont een eenvoudige schets op zijn pc. “Met dat schetsje zijn we naar lokale bedrijven gestapt: we hebben in Emmen bedrijven genoeg die dit kunnen maken. Zo hebben we die wasinstallatie met hulp van eigen mensen en lokale partijen volledig omgebouwd en aangepast, precies volgens onze specificaties.” Inmiddels staat ook bij RMV in Veendam een vergelijkbare installatie. Ook de breker- en de menginstallatie werd aangepakt. De meng- installatie was nog voorzien van een oud besturingssysteem. “Daar hebben we nu het nieuwste van het nieuwste, zodat je veel secuurder kunt mengen. Dan kun je een beter product afleveren en de klant dus beter bedienen.” De brekerinstallatie werd verbeterd door nieuwe magneten te plaatsen die het materiaal nog beter van ijzer ontdoen. Klinkt allemaal heel voortvarend, al maakt de bedrijfsleider direct een kanttekening. “We hebben nu een klein gedeelte gedaan van alles dat we hebben gepland. Dat geldt zeker voor de infrastructuur. We hebben de waterafvoer al verbeterd, maar het is echt nog maar een begin.”

logo-recycl

Asbest
Wim Ekkelenkamp kan uren vertellen over zijn passie, want dat is zijn werk. Hij wil innoveren. Met materialen waar je niet automatisch aan denkt als het gaat om verwerking in beton en andere toepassingen. Asbest bijvoorbeeld. De directie van de Twee “R” Recycling Groep was bij zijn aantreden al druk bezig met de ontwikkeling van een asbest denaturerende fabriek. Hij haalt een zakje met grijze brokken tevoorschijn: gedenatureerd asbest. “Hoe kun je van dit spul nu een nieuw product maken? Je moet buiten de kaders denken: zo’n asbestplaat bestaat voor 90 tot 95 procent uit cement en voor vijf tot tien procent uit die asbestvezels. Tijdens het vernietigingsproces worden goede herbruikbare grondstoffen gevormd die voor velerlei duurzame toepassingen geschikt zijn. Omdat innovatie één van de speerpunten van ons bedrijf is en dit ook in mijn DNA zit ben ik bij vele innovatieve projecten betrokken.

naamloos-150520

Zo noemt Ekkelenkamp achtereenvolgens diverse projecten op. Bij TRM in Hengelo wordt op dit moment een zeer innovatie, vooruitstrevende kleurscheidingsinstallatie voor puin gebouwd waaraan hij heeft mogen meewerken. Of het verbeteren van bodemassen, een restproduct bij de verbranding van ons huisvuil. Of het thermisch ontleden van beton zodat je het oorspronkelijke materiaal kunt terugwinnen. Mijn functie is zeer gevarieerd. Zo zit ik de ene dag aan tafel bij een kennisinstituut als bijv. TNO en de andere dag sta ik aan de sorteerband omdat een collega ziek is.

Ik heb dus een erg afwisselende en leuke baan.”

img_0105

 

 

Terug naar overzicht
©2016 Twee "R" Recycling Groep B.V.   |   Sitemap   |   INLOGGEN   |   Disclaimer   |   Website gemaakt door Webton